Mandagshøjskolen

HOLD 1:

MANDAGSHØJSKOLEN 2018
Tid: Mandage kl. 13.30 – ca. 15.45. Sted:  Domus, Ved Sønderåen 1
Pris: 10 mandage kr. 790 / 20 mandage kr. 1.440Kristian-Lilholt.jpg

10. september 2018
Kristian Lilholt med band
Musiker og komponist

Land
Med udgangspunkt i billedkunstner Carsten Franks 8 store ekspressive landskabsmalerier er ”Land” en rejse gennem årstidernes danske landskaber i musik, lyrik, malerier og film. 
Ved koncerten spiller musikerne LAND sangene i sync til LAND filmene vist på stort lærred.
Ud over Kristian Lilholt (piano, guitar, vokal) medvirker Ida Friis Virenfeldt (vokal, guitar), Lasse Jørgensen (bas, slagtøj), Frede Panduro (diverse guitarer) og Tine Lilholt (fløjte, harpe, mm.).
Hanne-Vibe-Holst-portræt.-Fotograf-Miklos-Szabo.jpg

17. september 2018
Hanne-Vibeke Holst
Forfatter

Som pesten
Hanne-Vibeke Holst inviterer dig med ind i sit univers.
Dér, hvor hun researcher, komponerer sine fantastiske historier og skaber sine spændende, stærke karakterer.
Foredraget tager afsæt i Hanne-Vibeke Holsts seneste succesroman ”Som pesten”. Romanen, der er centreret om et af tidens værst tænkelige mareridt:
Et udbrud af en farlig influenza-pandemi, som tager sin begyndelse i Danmark og siden breder sig til hele verden. Glæd dig til et tankevækkende foredrag, hvor Hanne-Vibeke Holst går helt tæt på tankerne bag om sit arbejde med den anmelderroste spændingsroman om det moderne menneskes handlinger på kanten af en global katastrofe.
stairway3.jpg

24. september 2018
Lars Jørgensen
Stifter og projektleder.

Stairway
Stairway Foundation er grundlagt i 1990 af danske Lars Jørgensen (student fra Rødkilde Gymnasium) og amerikanske Monica Ray. Stairway kæmper for børns rettigheder.
De arbejder på at styrke opmærksomheden om sexmisbrug af børn og at træne organisationer, myndigheder og fagfolk i forebyggelse af overgreb mod børn. Det sker med udgangspunkt i børnecentret på Mindoro i Filippinerne. Stairways trænere arbejder også i en række andre lande i Asien. Hvert år samler Rødkilde Gymnasiums elever ind til Stairway og siden 1990 har Rødkilde eleverne sendt mere end 4 millioner kr. til projektet.
Ritt-Bjerregaard.jpg

1. oktober 2018
Ritt Bjerregaard
Tidl. politiker, minister, EU-kommissær, overborgmester, forfatter, debattør og foredragsholder.

Erindringer og et liv i politik
Et underholdende og tankevækkende selvportræt, hvor Ritt giver et billede af de seneste 70 års danmarkshistorie, som den store efterkrigsgeneration har oplevet den og set den gennem socialdemokratiske briller.
Ritt Bjerregaard fortæller levende om sin vej ind i politik, sin opvækst og sine personlige forudsætninger ud fra et køns- og klassemæssigt tidsperspektiv og om et liv i politik.
Per-Arnoldi3.jpg

8. oktober 2018
Per Arnoldi
Kunstner

Solo
Per Arnoldi er en ener i dansk kunst. Han har aldrig været bange for at gå sine egne veje eller give sine meninger om kunst, arkitektur og kultur til kende. Med udgangspunkt i erindringsbogen ”SOLO” fortæller Per Arnoldi sin egen krønike over de seneste cirka 60 års danske og internationale kunst- og kulturhistorie. Per Arnoldis erindringer er en farverig tour de force gennem de seneste årtiers kulturliv, og Per Arnoldi krydrer foredraget med mange sjove anekdoter om sit liv og samtid i sin karakteristiske veloplagte, indsigtsfulde og skarpe stil. 
Preben_Kok_02.09.14---1.jpg

22. oktober 2018
Preben Kok
Tidl. sogne- og sygehuspræst, foredragsholder, sjælesørger og forfatter.

Slip livet løs
Et gammelt visdomsord siger: ”Hvor der er helhed, er der altid mindst to sandheder, der er sande på samme tid”.
I de sidste 40 år har vi i mange af livets væsentlige forhold undertrykt (glemt) den ene af de to sandheder for bedre at kunne lade som om, vi har kontrol over livet.
Det er der nu ved at blive rettet op på, så livet kan komme ud af kontrolgrebet og blive sluppet fri igen. 
I den forbindelse spiller tro og kirke en særlig rolle. 
Pia-Fris-Laneth-(002).jpg

29. oktober 2018
Pia Friis Laneth
Forfatter og foredragsholder.

P-piller, Papillotter og børneParkering
Ungdomsoprøret har guldbryllup.
En sørgmunter fortælling om 1960’erne, hvor den økonomiske velstand og seksuelle frigørelse eksploderede. Husmødre insisterede på at tjene deres egne penge og rationaliserede morgentoilettet med elektriske Carmen curlers.
P-pillen, kvinders lønarbejde og offentlig børnepasning ændrede familielivet for altid. Traditionelle autoritetsforhold revnede: Unge gjorde oprør mod ældre, studenter mod professorer, sorte mod hvide, kolonier mod kolonimagter, kvinder mod mænd … 
Lisbet-Christoffersen.jpg

5. november 2018
Lisbet Christoffersen
Cand. Jur., professor.

Religioner og samfund – magtkampe og konflikter
Forholdet mellem stat og kirke er til debat i Danmark. Som i andre europæiske lande bygger forholdet mellem stat og kirke i Danmark på en religionsmodel med trosfrihed og ret til at danne religiøse samfund. Samtidig har folkekirken som majoritetskirken en historisk særstilling. Denne religionsmodel er i Danmark og i mange andre lande ved at miste sin selvfølgelighed. 
Burkaforbud, ophævelse af blasfemiparagraffen, forbud mod bederum på skoler, ritual slagtning af dyr, frikadeller i børnehaver og omskæring af drengebørn fylder i den politiske debat.
Morten-Hilmer-stort-format..jpg

12. november 2018
Morten Hilmer
Naturfotograf og foredragsholder.

Til verdens ende
Vi starter i Danmark, hvor vi skal helt tæt på ræveungerne, grævlingerne, rådyrene og musvågen. Herefter går turen nordpå til den arktiske isørken, hvor vi skal møde isbjørne, moskusokser og sæler. Vi skal også opleve det fantastiske Lofoten, vulkaner på Island, tranerne ved Hornborgasøen i Sverige og ulvene og bjørnene dybt inde i de finske skove. Morten Hilmer fortæller om tankerne, frustrationerne og de enestående oplevelser bag de mange billeder.
jesper-theilgaard-285x285.jpg

19. november 2018
Jesper Theilgaard
Meteorolog og forfatter.

Vejrets kulturhistorie – mundheld, sange, digte og malerkunst
De danske sange - nye som gamle - handler i vid udstrækning om den danske natur og dermed også det danske vejr. Det er en tradition, som går helt tilbage til begyndelsen af 1800-tallet. I samme periode er guldaldermalerne også i gang med at forevige den danske natur. Men hvordan opstod den tradition? og hvordan fik digterne og kunstnerne den viden om vejret, som de beskriver?
Jesper Theilgaard tager tilhørerne gennem en kavalkade af de bedste danske sange og fortæller om digterne, deres liv og den viden de havde - ligesom han viser eksempler på malernes evne til at skildre vejret.

HOLD 2:

MANDAGSHØJSKOLEN 2019
Tid: Mandage kl. 13.30 – ca. 15.45. Sted: Domus, Ved Sønderåen 1
Pris: 10 mandage kr. 790 / 20 mandage kr. 1.440
ChrisMacdonald29015_smiling-1.jpg

7. januar 2019
Chris MacDonald
Cand. Scient, foredragsholder, forfatter m.m.

Sund Energi & Mentalt overskud
Sundhed handler om meget mere end broccoli og løbeture. Vi ved i dag, at vi homo sapiens har en række dybe og helt specifikke, naturlige behov, vi skal have opfyldt, hvis vi vil have ægte energi og overskud i hverdagen.
I dette medrivende foredrag fortæller Chris MacDonald præcist, hvad der skal til for, at vi har det allerbedst og oplever sund energi og mentalt overskud. Et overskud, der er tæt forbundet med vores evne til at præstere og skabe et stærkt teamwork.
Med afsæt i den nyeste forskning indenfor fysiologi og psykologi præsenterer Chris MacDonald den liste, han arbejder ud fra i hele sit virke med mennesker: Naturens-ikke-til-forhandling-liste.
Lars-AP---v_-Søerne.jpg

14. januar 2019
Lars AP
Forfatter, kreativ strateg og 
flinkhedsforkæmper.

En Fucking Flink Fremtid?
Lars AP er manden bag bogen og bevægelsen Fucking Flink. Igennem de seneste 7 år har han mobiliseret danskere – et af verdens lykkeligste folk – til også at blive det flinkeste. Og godt 175.000 danskere er med på tankegangen.
Samtidig hvirvler udviklingen derudaf. Kunstig intelligens og robotter bliver en væsentlig del af vores fremtid. Imens breder ensomhed sig som en begyndende social epidemi i befolkningen. Der er altså masser af forandringer i forruden. 
Hvorfor har vi mennesker brug for hinanden? Hvordan gør kontakt med andre mennesker det godt for os? Hvad sker der med os, når folk omkring os udviser overskud? Og hvad når de ikke gør? Hvordan sikrer vi en fremtid med human touch, så vi sammen skaber en flink fremtid?
AnjaDalgaard_DSC_5994_2.jpg

21. januar 2019
Anja Dalgaard-Nielsen
Forsker og chef for Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet.

Terror – trusler og tryghed
Terror i Europa blev næsten hverdag med den række af angreb der særligt prægede årene 2016 og 2017. Tilfældige civile på gågader, restauranter, spillesteder og markeder blev ofre for terrorangreb ofte udført i den militante islamismes navn. 
Hvor farlig er terrorisme egentlig for et vestligt demokrati som Danmark? Hvad får gerningsmændene til at begå deres forbrydelser? Hvordan bekæmpes terrorisme bedst? Og hvad kan almindelige mennesker gøre for at værne om trygheden og sikkerheden i deres nærmiljø? Foredraget sætter terrortruslen i perspektiv ved hjælp af forskningsbaseret viden og lægger op til debat. 
Erik-Sommer.jpg

28. januar 2019
Erik Sommer
Tidl. højskolelærer og forstander, komponist og foredragsholder.

Den, som mærker, at græsset gror…
Et højskoleforedrag med sange og fortælling om historierne bag sangene, om begivenheder og folk, der gennem årene har haft noget på hjerte; anekdoter og kommentarer til den tid, vi kender, og tanker om det, der kommer.
Højskolesangbogen er historie og poesi og en samling værdifulde beskrivelser af, hvad der er væsentligt, og har værdi for os som mennesker. 
Den, der synger, er aldrig alene, og når man hører noget sammen kommer man til at høre sammen.
Lillian-Hjort--West.jpg

4. februar 2019
Lillian Hjort-West
Tidl. højskoleforstander, foredragsholder og folkeoplyser.

Tove Ditlevsen
Tove Ditlevsen debuterede i 1939 med digtsamlingen ”Pigesind” og nåede at skrive 84 romaner og digtsamlinger.
4 ægteskaber, 4 børn, misbrug og et kompliceret liv satte sit præg på Tove Ditlevsen og hendes digtning. 
Som forfatter var hun loyal og tro mod sit Vesterbro og talte de svages sag, men angsten for ikke at slå til, slog hende ud.
Hun skrev ærligt, følsomt og alvorligt, men også med livsglæde, humor og dyb psykologisk indsigt.
”Pigesind”, ”Kvindesind”, ”Blinkende lygter” og ”Barndommens gade” står stadig markant i hendes forfatterskab.
Tom-Buk-Swienty4---fotograf-Morten-Holtum-skal-krediteres.jpg

18. februar 2019
Tom Buk-Swienty
Forfatter og foredragsholder.

Det ensomme hjerte
På en dramatisk rejse igennem Det Tredje Rige hører vi fortællingen om den unge tysker Hans Horn, der voksede op i mellemkrigsårene. 
Under 2. Verdenskrig blev han hvirvlet ind i Tysklands vanvittige krig. Vi hører om, hvordan den helt almindelige tysker oplevede nazismen og krigen.
Efter krigen emigrerede han til Danmark og arbejdede som praktiserende læge frem til sin død i 1989. Hans Horn var kunstner på højt niveau og under foredraget vil Tom Buk-Swienty vise en række af hans fængslende illustrationer, der skildrer opvæksten og krigsoplevelserne.
Foredraget er baseret på Tom Buk-Swientys bog ”Det ensomme hjerte.”
25. februar 2019

Aktuelt
Med denne ”emneløse” eftermiddag har vi ønsket at være åbne overfor aktuelle emner, der dukker op i løbet af sæsonen. Nogle foredragsholdere vil ikke binde sig så langt frem i tiden, andre har endnu ikke besluttet, om de vil holde foredrag og i hvilke perioder.
Verden og samfundet forandrer sig hurtigt, nye temaer opstår, nye personer dukker op. Derfor denne dag, som vi ikke ”behøver” at planlægge før januar måned.
Så må tiden vise, om det er en fiks ide eller en succes.
nikolaj-hess_DSC03075_Hreinn-Gudlaugsson_2014-1.jpg

4. marts 2019
Nikolaj Hess
Jazzpianist.

Koncerteftermiddag
Nikolaj Hess er en af den danske jazzscenes absolutte topmusikere. Han har spillet med etablerede topnavne både i Danmark og internationalt. 
Nikolaj fortæller om sig selv, sin musik og sit liv som musiker og præsenterer egne numre og fortolkninger af kendte numre. Han har ved tidligere solokoncerter fortolket Bob Dylan, danske højskolesange samt kendte jazz standards.
Erik-Lindsø-3.jpg

11. marts 2019
Erik Lindsø
Forfatter, foredragsholder og folkeoplyser.

Livtag med Janteloven
Når snæversyn og smålighed tager overhånd!
Jantelovens bud kender de fleste danskere bedre, end de kender Grundloven. Men lader vi Janteloven regere, så brænder vi ikke - vi brænder ud.
Janteloven skrev Aksel Sandemose for at gøre op med den.
Det er en forrygende historie - på samme tid dybsindig og morsom. 
En jante er slangudtrykket for en sølle mønt af laveste værdi. I den fiktive by Jante fødtes 10 bud, og alle kan i søvne byens første bud: Du skal ikke tro, du er noget!
Lola-Jensen-hovedbanen-2.jpg

18. marts 2019
Lola Jensen
Familievejleder, blogger, forfatter og 
foredragsholder.

Senior liv, fællesskaber og bedsteforældrerollen
Lola kommer på en humoristisk måde rundt om alle de problematikker, der kan opstå i seniorlivet og med bedsteforældrerollen.
Hvordan kan man være den bedste udgave af sig selv og lære at tale så andre lytter? Fællesskaber er de levendes systemer med roller til salg. Tag kun dem du trives ved, de ikke egnede er kun til frustration.
Også bedsteforældrerollen har ændret sig meget gennem tiden og der er således nogle helt nye rammer og grænser for familierne, som skal tænkes ind.
Hvordan ser familielivet ud i dag, og hvordan skal man som bedsteforældre navigere i de nye rammer?
Hvordan er det anderledes fra ”dengang”.


TILMELDING:
Klik her for tilmelding til arrangementer.

Tilknyttet Dansk Oplysnings Forbund dof