Mandagshøjskolen

Hold nr. 3
10 mandage pris: 790 kr.
(20 mandage pris: 1.440 kr.)

MANDAGSHØJSKOLEN 2017

Mandage kl. 13.30 – ca. 15.45 på Domus, Ved Sønderåen 1.
Start 11. september.

11. september
MATILDE KIMER

kimer.jpg
Journalist, korrespondent og forfatter.
”Krigen indeni”
Et foredrag om den ukrainske revolution. Matilde Kimer fortæller om konflikten i det krigsramte land, beskriver de politiske aspekter ved den blodige konflikt og formidler en dybere indsigt i de skæbner, der ufrivilligt involveres i konflikten og dermed må leve i et land plaget af svære uroligheder. Om mennesker, hvor krigen kryber langt ind under huden på én og derfor bliver en del af ens liv og skæbne. Det var langtfra planlagt, at Matilde Kimer skulle være udenrigskorrespondent i Rusland. Men i 2002 besøgte hun landet og så tog tingene pludselig fart. Matilde begyndte at studere sproget og kulturen og blev fuldstændig forelsket i det gale land, folket og omvæltningerne. 

18. september
JØRGEN HUSTED

Jørgen-Husted-Etik-i-BUPL-aften-1-005.jpgJørgen-Husted-Etik-i-BUPL-aften-1-005.jpg
Lektor i filosofi, forfatter og fhv. medlem af Etisk Råd.
”Det gode liv”
Hvordan skal vi leve? – spurgte Sokrates. Søren Kierkegaard fulgte trop: ”Liljen på marken, og fuglen under himlen, deres liv lever sig af sig selv. Menneskelivet er underligt: Det er det eneste liv, vi kender, der ikke lever sig af sig selv, men skal leves. ”
Mange store filosoffer har givet svar på spørgsmålet om det gode eller vellykkede liv. Aristoteles satte det gode liv lig med menneskelig blomstring. Immanuel Kant forklarede det som det værdige liv. Kierkegaard fastslog, at det store er ikke at blive dette eller hint, men at blive sig selv, og det kan enhver, hvis han vil det. ”Hvordan skal vi leve?” hænger uløseligt sammen med to andre grundlæggende spørgsmål: Hvordan skal vi behandle hinanden? Og hvordan skal vi leve sammen? Vore tanker om det gode liv, det gode menneske og det gode samfund, dvs. om livsværdier, moralske værdier og politiske værdier handler om facetter af ét og samme: Menneskelivet. Jørgen Husted sætter disse tankegange og spørgsmål i relation til aktuelle etiske, moralske og politiske udfordringer. 

25. september
ANN MARIAGER

Ann Mariager.jpg
Journalist og forfatter.
”Inga Binga - Kennedys danske kærlighed”
Skønhedsdronningen og journalisten Inga Arvad møder den unge John F. Kennedy i Washington i 1941, da han kommer til byen som adjudant i Flådens Efterretningstjeneste. Mens den amerikanske hovedstad gør klar til at gå ind i verdenskrigen, mødes Jack og Inga Binga i hemmelighed. For hun er gift, endda for anden gang. 
JFKs far, Joe Kennedy, hører om sønnens affære med den danske femme fatale, og så gør han sin indflydelse gældende. Inga bliver forfulgt af FBI, rygter begynder at cirkulere om, at hun er spion for nazisterne, og JFK bliver forflyttet til Charleston, South Carolina. Men parret fortsætter forholdet. Til sidst bliver Kennedy forflyttet til Stillehavet, og Inga forlader Washington, beskæmmet og ydmyget. I Hollywood forsøger hun at genoptage sin karriere, men rygterne begynder igen at svirre.

02. oktober
MICH WRAA

Mich Wraa.jpg
Forfatter og foredragsholder.
”Haabet og Dansk Vestindien”
Mich Vraa tager os med tilbage til en grum og ofte glemt beretning i Danmarks historie. Fra dengang hvor Danmark skabte sig en ny velstand på slavearbejde i de vestindiske sukkerplantager. Frem i lyset kommer
dermed en af de mørkeste tider i Danmarks historie, hvor kynisk udnyttelse og ufattelig ondskab var hverdag for slaverne. Men der var også plads til kærlighed og overlevelse under de forfærdelige vilkår. Mich Vraa tager os med tilbage til det herrens år 1787 og giver os indblik i en slavehandel, de færreste kan forestille sig, at danskerne har været en del af. Det er tankevækkende, gribende og vigtigt.

09. oktober
PETER LANGDAL

peter-langdal-01-cropresize-350x265.jpg
Teaterchef og instruktør.
 ”Jeg - Peter”
Hvad er det, der gør en instruktør til en af Skandinaviens førende? Gennem halvandet år har Helle Bygum fulgt i hælene på Peter Langdal, som forlod direktørstolen på Betty Nansen Teatret efter 23 år. De har mødtes i kolonihavehuset, på caféer, på og bag scenen på Dramaten i Stockholm, i tomme sminkerum på Operaen og selvfølgelig på Betty Nansen Teatret på Frederiksberg. Dette er et portræt af Peter Langdal. Men det er også Peters egen fortælling om Peter. Uden filter. Uden korrektioner fra tredjemand, men med hjælpsomme input fra folk omkring ham. Han har erindret og fortalt om sin barndom, opvækst, om sin egen familie med de to kuld af børn – og selvfølgelig om sin helt store passion: Teatret.

23. oktober
KASPER SKOTTE EJLSKOV

Kasper-Ejlskov.jpg
Cand.oecon., Humanitarian Advisor.
”Når katastrofen rammer!” 
Hvad sker der, når en katastrofe rammer? Hvordan kommer nødhjælp og nødhjælpsarbejdere frem til mennesker i nød? Hvordan får man igangsat en nødhjælpsoperation i den kaotiske og oftest uoverskuelige situation, hvor sikkerhedsrisikoen for nødhjælpsarbejdere ofte er alvorlig? Kasper fortæller om sine oplevelser med at forhandle med præsidenter og militante grupper for at få hjælpen ud til de nødlidende, om at have ansvar for sin egen og kollegaers sikkerhed. Om de frustrerende og magtesløse situationer, hvor børn bliver tvunget i krig.
De lune historier om at forstå og misforstå kulturelle forskelle, når man arbejder i en fremmed kultur med folk fra hele verden, og de livsbekræftende historier om at redde liv og se krigstraumatiserede børns forvandling til legeglade og smilende børn. 

30. oktober
RITT BJERREGAARD

ritt.jpg
Tidl. politiker, minister, EU-kommissær, overborgmester, forfatter, debattør og foredragsholder.
”Erindringer og et liv i politik”
Et underholdende og tankevækkende selvportræt, hvor Ritt giver et billede af de seneste 70 års danmarkshistorie, som den store efterkrigsgeneration har oplevet den og set den gennem socialdemokratiske briller.
Ritt Bjerregaard fortæller levende om sin vej ind i politik, sin opvækst og sine personlige forudsætninger ud fra et køns- og klassemæssigt tidsperspektiv og om et liv i politik.

06. november
ÖZLEM CEKIC

ozlem_sara_cekic.jpg (1)
Forfatter, sygeplejerske, debattør og tidligere folketingsmedlem. 
”Fra Føtex til folketing og om at bygge bro”
Özlem Cekic fortæller om sin tidlige barndom i Tyrkiet, om hvor svært det har været at vokse op i Danmark, og den fighterånd, det har vakt. Hun fortæller om, hvordan det er som helt ung at blive gift i et arrangeret ægteskab, hvad det kræver at bryde ud af ægteskabet og begynde en tilværelse som enlig mor. Det er en historie om, hvordan Özlem Cekic gik ind i fagbevægelsen med et ønske om at hjælpe andre – et projekt som blev begyndelsen på hendes vej til Folketinget. Özlems brobyggermotto lyder: ”Trods forskelligheder er der mere, der binder os sammen, end der skiller os ad”. Med dette udgangspunkt har Özlem Cekic inviteret sig selv hjem til en lang række forskellige danskere – både folk hun var enig med, og folk hun var rygende uenig med. Hun kalder det ”dialogkaffe”, hvor formålet ikke er at overbevise, men at lytte, forstå, skabe dialog og finde frem til fælles løsninger og en fælles forståelse for hinanden. 

13. november
STEFFEN GRAM

gram.jpg
Journalist, korrespondent og studievært.
”Mands minde”
Donald Trumps kaotiske præsidentembede begyndte, da han blev taget i ed på Capitol Hill i Washington DC d. 20. januar. På pressens tribune ventede Steffen Gram på øjeblikket – og endnu en præsidentindsættelse i den lange række, han har dækket, siden Reagan blev genvalgt i 1984. Nu taler Steffen Gram om sin egen verden, om korrespondentens tilværelse i en verden, der er på vej “full circle” - hele vejen rundt. Fra sine år i USA, i Rusland, sine rejser verden over - om mennesker i krig og krise, i nød, i diktaturer, i samfund under forandring og omvæltninger. Og om mennesker med håb og længsler om et bedre liv, om retten til selv at bestemme.

20. november
CECILIA VANMAN

Cecilia-Vanman.jpg
Havpattedyrbiolog, polarforsker og eventyrer.
”Et arbejdsliv på iskanten”
Cecilia tager os med bag scenen som ekspeditionsleder og havpattedyrbiolog ved iskanten i Arktis. Vi rejser med på en spændende filmekspedition på jagt efter hvalrosser, hvidhvaler og narhvaler ved 76. breddegrad i Canada. I fodsporene på legendariske opdagelsesrejsende, igennem den mytiske Nordvestpassage og møder med udfordrende storme, isbjørne og overvældende natur i den arktiske ødemark. Cecilia formidler levende og engageret, og vi er med hele vejen, når havisen knager faretruende under flyverens landingsstel, og stormbølgerne vælter ind over forskningsskibets stævn.

Hold nr. 4
10 mandage pris: 790 kr.
(20 mandage pris: 1.440 kr.)

MANDAGSHØJSKOLEN 2018

Mandage kl. 13.30 – ca. 15.45 på Domus, Ved Sønderåen 1.
Start 8. januar.

08. januar
IBEN MONDRUP

iben_mondrup_dl.jpg
Billedkunstner og forfatter.
”Mit forfatterskab”
Iben Mondrup fortæller om sit forfatterskab og tager os med til GODHAVN, en lille by på Grønlands vestkyst, og fortæller fra et barneperspektiv om en dansk udflytterfamilies hverdag i starten af 1980’erne. En hverdag Mondrup har intimt kendskab til gennem sin egen opvækst i Grønland. I KARENSMINDE er familien flyttet til Danmark. Romanen udforsker indlevende og følsomt, men uden føleri, familiens bånd, trygge som snærende, og skildrer sanseligt vores indvævethed i de nærmeste omgivelser, både menneskelige og landskabelige. Samlet fremstår bøgerne som en alternativ familiekrønike over det moderne liv.

15. januar
TROELS MYLENBERG

Mylenberg.jpg
Chefredaktør, journalist og kommentator.
”Journalistik og dannelse”
Journalisterne varetager den vigtige rolle at være ordstyrere i den offentlige samtale, men hvordan kvalificerer man sig til det. Hvad skal man kunne, og hvordan gør man det? Og hvad ville der egentlig ske, hvis der ikke var nogle journalister? Foredraget fokuserer på journalistikkens demokratiske funktion, den etiske dimension og mediernes rolle i samfundet. Samtidig vil Mylenberg give os et røntgenbillede af den aktuelle politiske situation - med tråde tilbage i den politiske Danmarkshistorie. 

22. januar
JØRGEN CARLSEN

joergencarlsen.jpg
Mag.art. og tidl. Højskoleforstander.
”Forundringsparathed”
Jørgen Carlsen har opfundet et nyt ord: Forundringsparathed. For ham at se er det langt vigtigere end det fortærskede ord forandringsparathed. Det er vigtigt at stimulere vores fornemmelse for livets underforståede under. Han vil i sit foredrag præsentere en række eksempler på forundringsparathed med baggrund i filosofi, litteratur og højskolens univers.

29. januar

JOHANNES NØRREGAARD FRANDSEN

Johs Nørregaard Frandsen.jpg
Professor, cand.phil.
”I den centrale periferi”
Forstæder og parcelhuse er den foretrukne boligform i Danmark i dag. Der blev bygget et enormt antal nye boliger i årtierne mellem 1950 og 1980, og de fleste var parcel- eller rækkehuse i byernes periferi. På den måde blev periferien central. Foredraget rummer en underfundig analyse af det liv, der udviklede sig i forstaden, og som historisk set var ganske nybrydende, for nu havde hvert barn eget værelse, der var varmt vand i hanerne, vandskyllet toilet, egen bil, weekend og charterferie til alle. 

05. februar

LARS OLSEN

Lars olsen.png
Cand.phil., journalist, forfatter og foredragsholder.
”Folkestyre uden folk”
Undersøgelse på undersøgelse dokumenterer det: Mistilliden til politikerne er den højeste i flere årtier. Statsminister Lars Løkke Rasmussen taler direkte om »en tillidskrise mellem store dele af befolkningen og os politikere på Christiansborg«. Hvad sker der og hvorfor?
Historisk havde Danmark et bredt favnende folkestyre, skabt af stærke folkelige bevægelser blandt bønder og arbejdere. I dag er miljøet omkring Christiansborg en mere afsondret verden, præget af magtfulde embedsmænd, aggressive medier og yngre politikere med akademisk baggrund. Lars Olsen beretter om dette skifte og dets konsekvenser. Han tager også tilhørerne på en lille rejse tilbage i tiden til de kampe, der i 1800- og 1900-tallet banede vej for folkestyret.
Samtidigt præsenteres aktuelle analyser og eksempler på tillidskrisen mellem folket og de folkevalgte. 
Historiske fortællinger og politiske analyser veksler med personportrætter, anekdoter og klip fra familiealbummet.

19. februar
GEORG METZ

Metz.jpg
Redaktør, journalist og forfatter.
”Humor som overlevelse”
Når alt andet glipper, eller et stykke tid før. Et godt grin i nødens stund har endnu aldrig skadet - det renser og giver liv. Men grinet og humoren har sin modsætning i det sørgelige og tragedien, som giver latteren dybde, perspektiv og mening. Eller som manden, da han ikke mere kan holde det ud, går ud i skoven og hænger sig, men tager rebet under armene, fordi han ellers ikke kan få vejret.
Det er vigtigt af og til at mærke, at vi stadig har nogle lattermuskler.

26. februar
MIKAEL RASMUSSEN

mikael rasmussen.jpg
Søvnekspert, foredragsholder.
”Søvn”
Vi bruger ca. 1/3 af vores liv på at sove. Rent videnskabeligt gives der ikke noget sikkert svar på, hvorfor vi skal sove, men vi kommer svaret nærmere, når vi ser på, hvad der sker, når søvnen forstyrres, og hvad det betyder for menneskets ydeevne og trivsel. 
Søvn er den reneste naturmedicin, der holder humøret højt og sygdomme fra døren - helt uden bivirkninger. Ca. halvdelen af danskerne lider af ”dårlig søvnkvalitet”, så hvis du vender og drejer dig i sengen, fordi du ikke kan falde i søvn, er du ikke den eneste. 
I dette foredrag får du viden om normal søvn og søvnforstyrrelser samt brugbare teknikker til at forbedre egen søvn. Det kommer til at handle om søvn, søvnkvalitet samt stress og søvn. 

05. marts
BIRTHE RØNN HORNBECH

Rønn Hornbech.jpg
Tidl. minister, folketingsmedlem og offentlig anklager.
“I politiets tjeneste”
Birthe Rønn Hornbech fortæller om sit arbejde i politiet, især som offentlig anklager. I 1971 - efter juridisk embedseksamen -blev hun ansat som politifuldmægtig. Hendes holdning var og er, at man kun bliver en god anklager, hvis man kender politiets arbejde til bunds. Derfor iklædte hun sig - som den første kvinde i politiets historie - politiuniform i 1973. Efter en måned beordrede Rigspolitichefen hende til at stoppe med at patruljere i uniform. Det var ikke lovligt for kvinder at bære politiuniform. Birthe Rønn Hornbech fortæller med en blanding af humor og alvor om de menneskeskæbner, hun har mødt på patrulje, på gerningssteder og ikke mindst som anklager i byretten og i landsretten. Der er beretninger om alle slags mennesker - fra rovmorderen og hustrumorderen til den lille plattenslager. 

12. marts
RASMUS KRATH

rasmuskrath.jpg
Eventyrer og foredragsholder.
”Det lykkelige Arabien”
I 250-året for den berømte opdagelsesrejsende Carsten Niebuhrs kortlægning af “Det Lykkelige Arabien” tager Rasmus Krath publikum med på en heftig færd gennem nutidens Arabiske Halvø. Rasmus rejser til lande som Jordan, Bahrain, Oman og De Forenede Arabiske Emirater, mens han stiller spørgsmålene:
Er Arabien stadig lykkeligt i dag? Hvem er nutidens arabere? Hvordan lever de? Hvad er deres dagsorden?
Undervejs i foredraget kommer Rasmus Krath omkring store emner som Islam, Islamisme og globalpolitiske forhold, men fortæller også om de nære oplevelser hos lokale familier, der inviterer til te og historier fra deres liv og verden.

19. marts
LEA KORSGAARD

Lea Korsgaard.jpg
Chefredaktør og journalist.
”Fremtidens journalistik” 
Danskerne forlader i stort tal de gamle betalingsmedier i disse år - og mangler et godt sted at strømme hen. De vender nemlig ikke journalistikken ryggen, fordi de har lyst til at blive dummere. Tværtimod. De gør det, fordi det daglige nyhedsbombardement føles overfladisk og uvedkommende. Det mener i al fald folkene bag den digitale medievirksomhed Zetland, der har sat sig for at etablere “Danmarks nye, langsomme medie, der udgiver alt det, nysgerrige danskere har brug for at vide - men ikke mere, end de kan nå at læse.” Lea Korsgaard fortæller om tankerne bag det nye medie og om, hvordan Zetlands blik på læserne adskiller sig fra mediebranchens gængse opfattelse af mediebrugerne.
KLIK FOR TILMELDING

Tilknyttet Dansk Oplysnings Forbund dof