Onsdagshøjskolen

HOLD 5:

ONSDAGSHØJSKOLEN 2018
Tid: Onsdage kl. 13.30 – ca. 15.45. Sted: Domus, Ved Sønderåen 1
Pris: 6 onsdage kr. 500 / 12 onsdag kr. 870Kristian-Lilholt.jpg

12. september 2018
Kristian Lilholt med band
Musiker og komponist.

Land
Med udgangspunkt i billedkunstner Carsten Franks 8 store ekspressive landskabsmalerier er ”Land” en rejse gennem årstidernes danske landskaber i musik, lyrik, malerier og film. 
Ved koncerten spiller musikerne LAND sangene i sync til LAND filmene vist på stort lærred.
Ud over Kristian Lilholt (piano, guitar, vokal) medvirker Ida Friis Virenfeldt (vokal, guitar), Lasse Jørgensen (bas, slagtøj), Frede Panduro (diverse guitarer) og Tine Lilholt (fløjte, harpe, mm.).
Martin-Bigum-portræt-Carsten-Lauridsen.jpg

26. september 2018
Martin Bigum
Billedkunstner, digter og essayist.

Min personlige kunsthistorie
I ord og billeder.
Martin Bigum fortæller om nogle grundlæggende barndoms- og ungdomsinspirationer, de vigtigste værker fra 1990 og frem til 2012 og kloner dem med kunstneriske, personlige og samtidslige faktorer. Martin fortæller om ideer og processer undervejs, sin arbejdsdag, og hvorfor han ikke kan være andet end billedkunstner og digter. Som en følge af det og af eget liv, fortæller han, hvordan han hele tiden skal revurdere sit eget greb i kunstens materiale og ånd for at finde nyt interessant kunstnerisk ståsted. Martins “lystvandring” er et kig ind bag scenetæppet, bag om malerierne, ind i individ, proces, værk og samtid.
Hanne-Vibe-Holst-portræt.-Fotograf-Miklos-Szabo.jpg

10. oktober 2018
Hanne-Vibeke Holst
Forfatter.

Som pesten
Hanne-Vibeke Holst inviterer dig med ind i sit univers.
Dér, hvor hun researcher, komponerer sine fantastiske historier og skaber sine spændende, stærke karakterer.
Foredraget tager afsæt i Hanne-Vibeke Holsts seneste succesroman ”Som pesten”. Romanen, der er centreret om et af tidens værst tænkelige mareridt:
Et udbrud af en farlig influenza-pandemi, som tager sin begyndelse i Danmark og siden breder sig til hele verden. Glæd dig til et tankevækkende foredrag, hvor Hanne-Vibeke Holst går helt tæt på tankerne bag om sit arbejde med den anmelderroste spændingsroman om det moderne menneskes handlinger på kanten af en global katastrofe.
Ras-på-Galapagos-til-Tinder.jpg

24. oktober 2018
Rasmus Krath
Eventyrer og foredragsholder.

Det lykkelige Arabien
I 250-året for den berømte opdagelsesrejsende Carsten Niebuhrs kortlægning af “Det Lykkelige Arabien” tager Rasmus Krath publikum med på en heftig færd gennem nutidens Arabiske Halvø. Rasmus rejser til lande som Jordan, Bahrain, Oman og De Forenede Arabiske Emirater, mens han stiller spørgsmålene:
Er Arabien stadig lykkeligt i dag? Hvem er nutidens arabere? Hvordan lever de? Hvad er deres dagsorden?
Undervejs i foredraget kommer Rasmus Krath omkring store emner som Islam, Islamisme og globalpolitiske forhold, men fortæller også om de nære oplevelser hos lokale familier, der inviterer til te og historier fra deres liv og verden.
Preben_Kok_02.09.14---1.jpg

7. november 2018
Preben Kok
Tidl. sogne- og sygehuspræst, foredragsholder, sjælesørger og forfatter.

Slip livet løs
Et gammelt visdomsord siger: ”Hvor der er helhed, er der altid mindst to sandheder, der er sande på samme tid”.
I de sidste 40 år har vi i mange af livets væsentlige forhold undertrykt (glemt) den ene af de to sandheder for bedre at kunne lade som om, vi har kontrol over livet.
Det er der nu ved at blive rettet op på, så livet kan komme ud af kontrolgrebet og blive sluppet fri igen. 
I den forbindelse spiller tro og kirke en særlig rolle. 
Pia-Fris-Laneth-(002).jpg

21. november 2018
Pia Friis Laneth
Forfatter og foredragsholder

Emma Gad – takt og tone i 100 år
”Lad dem ikke helt beherske af deres telefon, men sæt den ud af virksomhed under et måltid sammen med gæster og under en vigtig samtale”.
Sådan skrev Emma Gad i sin uopslidelige ’Takt og Tone’, der fylder 100 år i december 2018. Foredraget portrætterer en usædvanlig kvinde, som levede i en tumultarisk periode af danmarkshistorien. Emma Gad var dramatiker og journalist, førende medlem af Dansk Kvindesamfund og admiralinde! I hendes etikettebog fra gullaschtidens Danmark kunne opkomlinge og andet godtfolk orientere sig om sociale spilleregler i samfundets øvre sociale lag – regler, som i høj grad satte normerne for god opførsel i resten af samfundet.

HOLD 6:

ONSDAGSHØJSKOLEN 2019
Tid: Onsdage kl. 13.30 – ca. 15.45. Sted: Domus, Ved Sønderåen 1
Pris: 6 onsdage kr. 500 / 12 onsdag kr. 870ChrisMacdonald29015_smiling-1.jpg

9. januar 2019
Chris MacDonald
Cand. Scient, foredragsholder, forfatter m.m.

Sund Energi & Mentalt overskud
Sundhed handler om meget mere end broccoli og løbeture. Vi ved i dag, at vi homo sapiens har en række dybe og helt specifikke, naturlige behov, vi skal have opfyldt, hvis vi vil have ægte energi og overskud i hverdagen.
I dette medrivende foredrag fortæller Chris MacDonald, præcist, hvad der skal til for, at vi har det allerbedst og oplever sund energi og mentalt overskud. Et overskud, der er tæt forbundet med vores evne til at præstere og skabe et stærkt teamwork.
Med afsæt i den nyeste forskning indenfor fysiologi og psykologi præsenterer Chris MacDonald den liste, han arbejder ud fra i hele sit virke med mennesker: Naturens-ikke-til-forhandling-liste.
Peter-Langdal.jpg

23. januar 2019
Peter Langdal
Teaterchef og instruktør.

Jeg – Peter
Hvad er det, der gør en instruktør til en af Skandinaviens førende? Gennem halvandet år har Helle Bygum fulgt i hælene på Peter Langdal, som forlod direktørstolen på Betty Nansen Teatret efter 23 år. De har mødtes i kolonihavehuset, på caféer, på og bag scenen på Dramaten i Stockholm, i tomme sminkerum på Operaen og selvfølgelig på Betty Nansen Teatret på Frederiksberg. Dette er et portræt af Peter Langdal. Men det er også Peters egen fortælling om Peter. Uden filter. Uden korrektioner fra tredjemand, men med hjælpsomme input fra folk omkring ham. Han har erindret og fortalt om sin barndom, opvækst, om sin egen familie med de to kuld af børn – og selvfølgelig om sin helt store passion: Teatret.
Lillian-Hjort--West.jpg

6. februar 2019
Lillian Hjort-West
Tidl. højskoleforstander, foredragsholder og folkeoplyser.

Tove Ditlevsen
Tove Ditlevsen debuterede i 1939 med digtsamlingen ”Pigesind” og nåede at skrive 84 romaner og digtsamlinger.
4 ægteskaber, 4 børn, misbrug og et kompliceret liv satte sit præg på Tove Ditlevsen og hendes digtning. 
Som forfatter var hun loyal og tro mod sit Vesterbro og talte de svages sag, men angsten for ikke at slå til, slog hende ud.
Hun skrev ærligt, følsomt og alvorligt, men også med livsglæde, humor og dyb psykologisk indsigt.
”Pigesind”, ”Kvindesind”, ”Blinkende lygter” og ”Barndommens gade” står stadig markant i hendes forfatterskab.
Erik-Sommer.jpg

20. februar 2019
Erik Sommer
Tidl. højskolelærer og forstander, 
komponist og foredragsholder.

Den, som mærker, at græsset gror...
Et højskoleforedrag med sange og fortælling om historierne bag sangene, om begivenheder og folk, der gennem årene har haft noget på hjerte; anekdoter og kommentarer til den tid, vi kender, og tanker om det, der kommer. Højskolesangbogen er historie og poesi og en samling værdifulde beskrivelser af, hvad der er væsentligt og har værdi for os som mennesker. Den, der synger, er aldrig alene, og når man hører noget sammen kommer man til at høre sammen...
Steffen-Gram.jpg

6. marts 2019
Steffen Gram
Journalist, korrespondent og studievært.

Mands minde
Donald Trumps kaotiske præsidentembede begyndte, da han blev taget i ed på Capitol Hill i Washington DC d. 20. januar. På pressens tribune ventede Steffen Gram på øjeblikket – og endnu en præsidentindsættelse i den lange række, han har dækket, siden Reagan blev genvalgt i 1984. Nu taler Steffen Gram om sin egen verden, om korrespondentens tilværelse i en verden, der er på vej ”full circle” - hele vejen rundt. Fra sine år i USA, i Rusland, sine rejser verden over - om mennesker i krig og krise, i nød, i diktaturer, i samfund under forandring og omvæltninger. Og om mennesker med håb og længsler om et bedre liv, om retten til selv at bestemme.
Morten-Hilmer-stort-format..jpg

20. marts 2019
Morten Hilmer
Naturfotograf og foredragsholder.

Til verdens ende
Vi starter i Danmark, hvor vi skal helt tæt på ræveungerne, grævlingerne, rådyrene og musvågen. Herefter går turen nordpå til den arktiske isørken, hvor vi skal møde isbjørne, moskusokser og sæler. Vi skal også opleve den fantastiske Lofoten, vulkaner på Island, tranerne ved Hornborgasøen i Sverige og ulvene og bjørnene dybt inde i de finske skove. Morten Hilmer fortæller om tankerne, frustrationerne og de enestående oplevelser bag de mange billeder.


TILMELDING:
Klik her for tilmelding til arrangementer.

Tilknyttet Dansk Oplysnings Forbund dof