Tirsdagshøjskolen

HOLD 3:

TIRSDAGSHØJSKOLEN 2018
Tid: Tirsdage kl. 10.00 – ca. 12.15. Sted: Domus, Ved Sønderåen 1
Pris: 6 tirsdage kr. 500 / 12 tirsdage kr. 870Kristian-Lilholt.jpg

11. september 2018
Kristian Lilholt med band
Musiker og komponist.

Land
Med udgangspunkt i billedkunstner Carsten Franks 8 store ekspressive landskabsmalerier er ”Land” en rejse gennem årstidernes danske landskaber i musik, lyrik, malerier og film. 
Ved koncerten spiller musikerne LAND sangene i sync til LAND filmene vist på stort lærred.
Ud over Kristian Lilholt (piano, guitar, vokal) medvirker Ida Friis Virenfeldt (vokal, guitar), Lasse Jørgensen (bas, slagtøj), Frede Panduro (diverse guitarer) og Tine Lilholt (fløjte, harpe, mm.).
jesper-theilgaard-285x285.jpg

25. september 2018
Jesper Theilgaard
Meteorolog og forfatter.

Vejrets kulturhistorie – mundheld, sange, digte og malerkunst
De danske sange - nye som gamle - handler i vid udstrækning om den danske natur og dermed også det danske vejr. Det er en tradition, som går helt tilbage til begyndelsen af 1800-tallet. I samme periode er guldaldermalerne også i gang med at forevige den danske natur. Men hvordan opstod den tradition? og hvordan fik digterne og kunstnerne den viden om vejret, som de beskriver?
Jesper Theilgaard tager tilhørerne gennem en kavalkade af de bedste danske sange og fortæller om digterne, deres liv og den viden de havde - ligesom han viser eksempler på malernes evne til at skildre vejret.
Hanne-Vibe-Holst-portræt.-Fotograf-Miklos-Szabo.jpg

9. oktober 2018
Hanne-Vibeke Holst
Forfatter

Som pesten
Hanne-Vibeke Holst inviterer dig med ind i sit univers.
Dér, hvor hun researcher, komponerer sine fantastiske historier og skaber sine spændende, stærke karakterer.
Foredraget tager afsæt i Hanne-Vibeke Holsts seneste succesroman ”Som pesten”. Romanen, der er centreret om et af tidens værst tænkelige mareridt:
Et udbrud af en farlig influenza-pandemi, som tager sin begyndelse i Danmark og siden breder sig til hele verden. Glæd dig til et tankevækkende foredrag, hvor Hanne-Vibeke Holst går helt tæt på tankerne bag om sit arbejde med den anmelderroste spændingsroman om det moderne menneskes handlinger på kanten af en global katastrofe.
Ras-på-Galapagos-til-Tinder.jpg

23. oktober 2018
Rasmus Krath
Eventyrer og foredragsholder.

Det lykkelige Arabien
I 250-året for den berømte opdagelsesrejsende Carsten Niebuhrs kortlægning af “Det Lykkelige Arabien” tager Rasmus Krath publikum med på en heftig færd gennem nutidens Arabiske Halvø. Rasmus rejser til lande som Jordan, Bahrain, Oman og De Forenede Arabiske Emirater, mens han stiller spørgsmålene:
Er Arabien stadig lykkeligt i dag? Hvem er nutidens arabere? Hvordan lever de? Hvad er deres dagsorden?
Undervejs i foredraget kommer Rasmus Krath omkring store emner som Islam, Islamisme og globalpolitiske forhold, men fortæller også om de nære oplevelser hos lokale familier, der inviterer til te og historier fra deres liv og verden.
Lillian-Hjort--West.jpg

6. november 2018
Lillian Hjort-West
Tidl. højskoleforstander, foredragsholder og folkeoplyser.

Tove Ditlevsen
Tove Ditlevsen debuterede i 1939 med digtsamlingen ”Pigesind” og nåede at skrive 84 romaner og digtsamlinger.
4 ægteskaber, 4 børn, misbrug og et kompliceret liv satte sit præg på Tove Ditlevsen og hendes digtning. 
Som forfatter var hun loyal og tro mod sit Vesterbro og talte de svages sag, men angsten for ikke at slå til, slog hende ud.
Hun skrev ærligt, følsomt og alvorligt, men også med livsglæde, humor og dyb psykologisk indsigt.
”Pigesind”, ”Kvindesind”, ”Blinkende lygter” og ”Barndommens gade” står stadig markant i hendes forfatterskab.
Lars-AP---v_-Søerne.jpg

20. november 2018
Lars AP
Forfatter, kreativ strateg og 
flinkhedsforkæmper.

En Fucking Flink Fremtid?
Lars AP er manden bag bogen og bevægelsen Fucking Flink. Igennem de seneste 7 år har han mobiliseret danskere – et af verdens lykkeligste folk – til også at blive det flinkeste. Og godt 175.000 danskere er med på tankegangen.
Samtidig hvirvler udviklingen derudaf. Kunstig intelligens og robotter bliver en væsentlig del af vores fremtid. Imens breder ensomhed sig som en begyndende social epidemi i befolkningen. Der er altså masser af forandringer i forruden. 
Hvorfor har vi mennesker brug for hinanden? Hvordan gør kontakt med andre mennesker det godt for os? Hvad sker der med os, når folk omkring os udviser overskud? Og hvad når de ikke gør? Hvordan sikrer vi en fremtid med human touch, så vi sammen skaber en flink fremtid?

HOLD 4:

TIRSDAGSHØJSKOLEN 2019
Tid: Tirsdage kl. 10.00 – ca. 12.15. Sted: Domus, Ved Sønderåen 1
Pris: 6 tirsdage kr. 500 / 12 tirsdage kr. 870Lea-1-Foto-af-Søren-Rønholt.jpg

8. januar 2019
Lea Korsgaard
Chefredaktør og journalist.

Fremtidens journalistik
Danskerne forlader i stort tal de gamle betalingsmedier i disse år - og mangler et godt sted at strømme hen. De vender nemlig ikke journalistikken ryggen, fordi de har lyst til at blive dummere. Tværtimod. De gør det, fordi det daglige nyhedsbombardement føles overfladisk og uvedkommende. Det mener i al fald folkene bag den digitale medievirksomhed Zetland, der har sat sig for at etablere ”Danmarks nye, langsomme medie, der udgiver alt det, nysgerrige danskere har brug for at vide - men ikke mere, end de kan nå at læse.” Lea Korsgaard fortæller om tankerne bag det nye medie og om, hvordan Zetlands blik på læserne adskiller sig fra mediebranchens gængse opfattelse af mediebrugerne.
Peter-Langdal.jpg

22. januar 2019
Peter Langdal
Teaterchef og instruktør.

Jeg – Peter
Hvad er det, der gør en instruktør til en af Skandinaviens førende? Gennem halvandet år har Helle Bygum fulgt i hælene på Peter Langdal, som forlod direktørstolen på Betty Nansen Teatret efter 23 år. De har mødtes i kolonihavehuset, på caféer, på og bag scenen på Dramaten i Stockholm, i tomme sminkerum på Operaen og selvfølgelig på Betty Nansen Teatret på Frederiksberg. Dette er et portræt af Peter Langdal. Men det er også Peters egen fortælling om Peter. Uden filter. Uden korrektioner fra tredjemand, men med hjælpsomme input fra folk omkring ham. Han har erindret og fortalt om sin barndom, opvækst, om sin egen familie med de to kuld af børn – og selvfølgelig om sin helt store passion: Teatret.
Morten-Hilmer-stort-format..jpg

5. februar 2019
Morten Hilmer
Naturfotograf og foredragsholder.

Til verdens ende
Vi starter i Danmark, hvor vi skal helt tæt på ræveungerne, grævlingerne, rådyrene og musvågen. Herefter går turen nordpå til den arktiske isørken, hvor vi skal møde isbjørne, moskusokser og sæler. Vi skal også opleve det fantastiske Lofoten, vulkaner på Island, tranerne ved Hornborgasøen i Sverige og ulvene og bjørnene dybt inde i de finske skove. Morten Hilmer fortæller om tankerne, frustrationerne og de enestående oplevelser bag de mange billeder.
Preben_Kok_02.09.14---1.jpg

19. februar 2019
Preben Kok
Tidl. sogne- og sygehuspræst, foredragsholder, sjælesørger og forfatter.

Slip livet løs
Et gammelt visdomsord siger: ”Hvor der er helhed, er der altid mindst to sandheder, der er sande på samme tid”.
I de sidste 40 år har vi i mange af livets væsentlige forhold undertrykt (glemt) den ene af de to sandheder for bedre at kunne lade som om, vi har kontrol over livet.
Det er der nu ved at blive rettet op på, så livet kan komme ud af kontrolgrebet og blive sluppet fri igen. 
I den forbindelse spiller tro og kirke en særlig rolle. 
ChrisMacdonald29015_smiling-1.jpg

5. marts 2019
Chris MacDonald
Cand. Scient, foredragsholder, forfatter m.m.

Sund Energi & Mentalt overskud
Sundhed handler om meget mere end broccoli og løbeture. Vi ved i dag, at vi homo sapiens har en række dybe og helt specifikke, naturlige behov, vi skal have opfyldt, hvis vi vil have ægte energi og overskud i hverdagen.
I dette medrivende foredrag fortæller Chris MacDonald, præcist, hvad der skal til for, at vi har det allerbedst og oplever sund energi og mentalt overskud. Et overskud, der er tæt forbundet med vores evne til at præstere og skabe et stærkt teamwork.
Med afsæt i den nyeste forskning indenfor fysiologi og psykologi præsenterer Chris MacDonald den liste, han arbejder ud fra i hele sit virke med mennesker: Naturens-ikke-til-forhandling-liste.
Erik-Sommer.jpg

19. marts 2019
Erik Sommer
Tidl. højskolelærer og forstander, 
komponist og foredragsholder.

Den, som mærker, at græsset gror...
Et højskoleforedrag med sange og fortælling om historierne bag sangene, om begivenheder og folk, der gennem årene har haft noget på hjerte; anekdoter og kommentarer til den tid, vi kender, og tanker om det, der kommer. Højskolesangbogen er historie og poesi og en samling værdifulde beskrivelser af, hvad der er væsentligt og har værdi for os som mennesker. Den, der synger, er aldrig alene, og når man hører noget sammen kommer man til at høre sammen…


TILMELDING:
Klik her for tilmelding til arrangementer.

Tilknyttet Dansk Oplysnings Forbund dof