Onsdagshøjskolen 2024-25

Venteliste Foredrag Onsdag

11. september
STEFFEN KRETZ
Journalist og korrespondent

Storm på vej

I mange år var Reffitt-familien i Texas en “all-American” kernefamilie med klassiske værdier og stærkt sammenhold. Men så skete der noget. Faderen blev politisk ekstremist, sønnen meldte ham til FBI efter stormen på Kongressen, og nu er familien lige så splittet som resten af Amerika.
Det kom som et chok for den sammentømrede familie, at ekstremisme og væbnet oprør mod regeringen voksede ud af deres parcelhus i et søvnigt kvarter i forstæderne. At deres køkken blev omdannet til en politisk slagmark.
På samme måde har det overrasket mange amerikanere, at demokratiet i USA har vist sig overraskende skrøbeligt. At deres nation nu balancerer på en knivsæg og skal vælge mellem frihed og et mindretalstyranni.
Hvordan er Amerika havnet her?
Vil du vide, hvordan Donald Trump igen kan stå med det ene ben inde i Det Hvide Hus trods stormen på kongressen og 91 tiltaler for overtrædelser af straffeloven? Steffen Kretz giver svaret.
__________
 
 
25. september
GEETI AMIRI
Forfatter, lærer, debattør og
foredragsholder

Glansbilleder

Amiri fortæller sin personlige historie om, hvordan hun brød ud af sit liv som afghansk kvinde og skabte en tilværelse som dansk kvinde. Om hendes splittelse mellem de to kulturer og kultursammenstødet, hun oplevede, da hun flygtede fra Afghanistan til Danmark med sin familie.
Hun deler ud af sin historie fra sin barske opvækst under ringe vilkår på bunden af København. En opvækst præget af storebroderens vold, ophold på krisecenter og senere tvangsfjernelse. Samtidig har det ikke været let at være ung kvinde med muslimsk minoritetsbaggrund i Danmark.
Geeti Amiri giver os et unikt indblik i afghansk kultur og tradition. Hun fortæller om sin kamp for frihed og om at følge sit hjerte og bryde mønsteret.
__________
 
 
09. oktober
ANNA LIBAK
Udlandsredaktør, forfatter og
foredragsholder

Rusland og Ukraine

Den 24. februar 2022 invaderede Rusland Ukraine.
Ifølge EU og USA truer den russiske aggression med at undergrave den europæiske sikkerhedsarkitektur, som blev indstiftet med ophøret af den kolde krig i 1990’erne. Ifølge russerne er der aldrig blevet indstiftet en ny verdensorden siden Sovjetunionens opløsning. Tværtimod har EU og USA gennem NATO og EU’s aktive ekspansion mod øst undermineret alle forsøg på at etablere en ny kollektiv retsorden. Så hvad vil der ske? Går den vestlige verden i opløsning? Gør Rusland? Står vi på tærsklen til tredje verdenskrig?
Anna Libak har fulgt og advaret mod udviklingen i Rusland siden midten af halvfemserne
__________
 
 
23. oktober
ERIK LINDSØ
Højskolelærer, forfatter, foredragsholder

Humor som medicin

Om livsmod, livslyst og livsglæde.
”Det handler om at ændre mismod til livsmod, og jeg gør det ved at tage fra de muntre og give til de skuffede”.
Når livet er allerbedst, siger vi: ”Jeg var lige ved at dø af grin!” Når livet er værst, siger vi: ”Jeg er ved at dø af stress.” Men hellere dø af grin end af stress.
Humor er det bedste værn mod stress. Med humor når vi det samme, men for nedsat tempo – vi bliver langsomme i vendingen, men hurtige i replikken.                                   Man kan ikke blive vred eller sur på den, man griner sammen med. Humor afvæbner den urimelige. Humor fornyr og forynger vores livssyn. Humor gør os finurlige og eventyrlige. Humor giver os overskud til at drage virkeligheden i tvivl.
Med humor styrker vi sammenholdet. Som Dostojevskij siger: ”Hvis vi alle turde være lidt mere latterlige, ville vi holde mere af hinanden.”
Foredraget er en lattermild rundrejse i humorens livgivende univers. 
__________
 
 
6. november
Karolina Bogus
Koncertpianist

Scott Joplin
– The King of Ragtime

Scott Joplin – en sort efterkommer af slaver havde ambitioner om kunstnerisk storhed og mente at man med hårdt arbejde, uddannelse, selvudvikling og ihærdighed kan overkomme forhindringer som baggrund, race og klasseskel. Det lykkedes kun delvist for ham.
Komponisten til verdens største hits inden for genren, som ”Maple Leaf Rag” og ”The Entertainer”, sagde ofte til sin kone: ”Jeg bliver først rigtigt kendt 25 år efter at jeg er død”. Det blev nærmest en profeti og interessen for hans nyskabende klaverstil – ragtime – blomstrer efter 40’erne, både i jazz og klassiske miljøer.
Passionen for Scott Joplins ragtime har fulgt pianisten Karolina Bogus siden barndommen. Koncertforedraget kredser om mennesket og komponisten, hvor vi får rig mulighed for at høre en række af Joplins bedste ragtimes.
__________
 
 
20. november
ELSE MATHIASSEN
Tidl. højskoleforstander, fortæller, danser

Forstanderinden taler ud

”Forstanderinden banker på tre gange lige efter hinanden og åbner selv døren. ”Sådan gør vi herude”, siger hun, da jeg ser overrasket ud”.
Med veninden Stine Pilgaards bog ”Meter i sekundet” som baggrund vil jeg fortælle om mit liv og mit virke som kunstner, foredragsholder og ikke mindst tidl. forstander på Vestjyllands Højskole.
Om at forfølge drømme igen og igen. Om at gå egne veje, og alligevel følge et usynligt mønster. Om et at begynde ny karriere som 60-årig. Om at blive portrætteret i en bog og kunne se ind i forfatterværkstedet.
En diskussion af bogens syn på højskoleliv, aktivisme, livet langt fra storbyen, magt, kald, familieliv og venskab.
Alt sammen kombineret med fællessange af Stine Pilgaard.
Og en lille smule dans.
__________
 
 
8. januar
MARIANNE SØGAARD
Højskolelærer, komponist og tekstforfatter

Fællessang og
Højskolesangbogen

Marianne Søgaard er sang- og salmedigter og komponist med et enkelt, melodisk og iørefaldende tonesprog, der samler folk på tværs af generationer i fællessang. Marianne er højskolelærer på Silkeborg Højskole og fællessang er kernen i hendes virke som sanger, komponist, tekstforfatter, foredragsholder og underviser. Hun er repræsenteret med syv melodier og én tekst i Højskolesangbogen og med tre melodier og to tekster i Kirkesangbogen. I 2018 vandt hun DR P2’s konkurrence om at skrive Danmarks nye fødselsdagssang for voksne med titlen ”Fantastiske fødselar”.
Marianne har optrådt i flere af DR’s programmer om fællessang både som pianist og sanger, senest med vokaltrioen ”Trækfugl”. 
__________
 
 
22. januar
RUNE LYKKEBERG
Chefredaktør

Langsomme samtaler

Fra efteråret 2020 og gennem hele 2021 har Rune Lykkeberg talt med 41 internationale intellektuelle om klima, frihed, ulighed, kapitalisme, demokrati, racisme – om verdens tilstand.
De langsomme samtalers præmis er, at der er en forbindelse mellem ideer og magt. ”Langsomme samtaler” er 41 bidrag til den fælles påtrængende samtale om, hvordan vi ændrer verden – også selv om det går langsomt.
Men har sådanne personers tanker overhovedet en chance i kampen om opmærksomhed? Hvordan ser Lykkeberg sammenhængen mellem ideer og magt?
__________
 
 
05. februar
IMRAN RACHID
Speciallæge, innovationschef og forfatter

Sluk

Om at overleve i en digital verden.
Mere end nogensinde er der brug for viden om, hvad de massive digitale mængder information betyder for vores hjerne og krop. Og ikke mindst hvordan vi beskytter vores helbred i en digital brydningstid.
Imran Rashid har undersøgt, hvad det betyder for den fysiske og mentale sundhed at leve livet online og filtrere massive mængder data gennem hjernen.
Imran giver os et vigtigt indblik i, hvordan digitaliseringen påvirker hjernen, kroppen, mennesket, familierne, virksomhederne og samfundet. Og han forklarer, hvorfor vi er nødt til at handle, før det er for sent.
I foredraget giver han sit bud på, hvordan vi genvinder kontrollen over vores digitale liv og i stedet bruger tid på det, der er vigtigt for vores sundhed og livskvalitet.
__________
 
 
19. februar
BERTEL HAARDER
Tidl. Minister, Folketingsmedlem,
højskolemand

En frygtløs tænker

Bertel Haarder er en politisk legende. Med 40 år i Folketinget og 22 år som minister er han i en klasse for sig. Men i virkeligheden opfatter han sig mere som en ”højskolemand” med rødder i det folkelige Danmark og de frivillige fællesskaber. Frihed, fællesskab og det frivillige engagement har været ledetråde for Bertel Haarder gennem et langt liv i dansk politik og samfundsliv.
Vi kommer tæt på Haarders politiske opgaver og nogle af de mange successer, magtkampe og politiske trakasserier, han har stået med i sine over 40 år i Folketinget heraf 22 år som minister på en række meget forskellige poster. Han fortæller om sit glødende politiske engagement og om at stoppe, mens legen er god. I foredraget kommer han ind på eksistentielle temaer som åndsfrihed, fællesskab, kærlighed, tro og tanker om døden og evigheden. Haarder fortæller med stor åbenhed om sin familie og om livet som forælder til et multihandicappet barn. Vi får her et nyt og mere nuanceret billede af mennesket og politikeren/højskolemanden Bertel Haarder.
__________
 
 
05. marts
SØS MARIE SERUP
Politisk kommentator

Den politiske situation

Et foredrag hvor Søs fortæller om den aktuelle politiske situation. Personer, temaer, styrkeforhold, strategier og et bud på fremtiden, krydret med anekdoter, eksempler og levende dialog.
Søs Marie Serup er en af Danmarks skarpeste politiske iagttagere og har været helt tæt på magten som rådgiver for tidl. statsminister Lars Løkke Rasmussen i hans første regeringsperiode.
Som foredragsholder giver Søs Marie Serup et skarpt, humoristisk og indholdsrigt indblik i en ellers lukket verden, som hun både elsker og revser.
__________
 
 
19. marts  
JENS ANDERSEN
Forfatter og foredragsholder
KRISTIAN LA COUR
Højskolelærer, komponist og pianist

Andersen om Andersen

Med udgangspunkt i sin internationalt berømmede biografi ”Andersen”, der udkom i 2003, og nu genudgives af Gyldendal, fortæller Jens Andersen den fascinerende historie om naturbarnet og geniet H.C. Andersen.
En dansk verdensborger – rastløs, ustandseligt rejsende og rasende produktiv. En gudsbenådet kunstner – som førte dagbog over en digters krop og sjæl, og med pen og saks tegnede eventyrlige portrætter af sin tid og dens mennesker.
Undervejs i foredraget skal vi synge en række H.C. Andersen-sange, og bag klaveret sidder pianist og højskolelærer Kristian la Cour, der de seneste fem år har spillet og sunget til Jens Andersens musikalske foredrag om Kim Larsen og Tove Ditlevsen.
2. april 2025 fylder H.C. Andersen 220 år.
__________

Undervisningssted

domus
Ved Sønderåen 1
7100 Vejle

Praktisk information

Hold nr:
3-2024
Status:
Venteliste
Første møde:
11.09.24 kl. 13:30
Sidste møde:
19.03.25 kl. 13:30
Mødegange:
12
Lektioner:
36

Pris

Almen
DKK 1190,00
  • Onsdag 11.09.24 kl. 13:30 - 16:05

    Sted: domus
    Ved Sønderåen 1

  • Onsdag 25.09.24 kl. 13:30 - 16:05

    Sted: domus
    Ved Sønderåen 1

  • Onsdag 9.10.24 kl. 13:30 - 16:05

    Sted: domus
    Ved Sønderåen 1

  • Onsdag 23.10.24 kl. 13:30 - 16:05

    Sted: domus
    Ved Sønderåen 1

  • Onsdag 6.11.24 kl. 13:30 - 16:05

    Sted: domus
    Ved Sønderåen 1

  • Onsdag 20.11.24 kl. 13:30 - 16:05

    Sted: domus
    Ved Sønderåen 1

  • Onsdag 8.01.25 kl. 13:30 - 16:05

    Sted: domus
    Ved Sønderåen 1

  • Onsdag 22.01.25 kl. 13:30 - 16:05

    Sted: domus
    Ved Sønderåen 1

  • Onsdag 5.02.25 kl. 13:30 - 16:05

    Sted: domus
    Ved Sønderåen 1

  • Onsdag 19.02.25 kl. 13:30 - 16:05

    Sted: domus
    Ved Sønderåen 1

  • Onsdag 5.03.25 kl. 13:30 - 16:05

    Sted: domus
    Ved Sønderåen 1

  • Onsdag 19.03.25 kl. 13:30 - 16:05

    Sted: domus
    Ved Sønderåen 1

Forskellige